Diner
Het diner is de oorspronkelijke avondmaaltijd en wordt gezien als hoofdmaaltijd van een dag. Wanneer u hierna nog een souper nuttigt kunt u de hoeveelheden reduceren tot 2/3 van het recept. Want, anders wordt deze maaltijd veel te veel. Het is beter om een aantal 'lichte' maaltijden met regelmaat op een dag te eten, dan in een keer een bord met een 'vracht' aan eten. Hieronder twee voorbeelden ter inspiratie.

Ingrediënten:

2 stuks zalmfilets a 125 gram

150 gr 'spiraal'pasta

4oo gr gewassen spinazie

1 halve ui (gesnipperd)

1 dl sojamelk

1 ongeveer afgestreken eetlepel Maizena

3 takjes dille (fijngehakt)

1/2 teen knoflook (fijngehakt)

5 stuks cerisetomaatjes

Peper en zout uit de molen

Olijfolie

Zalm met Pasta

Bereiden:

1. Bak de zalmmoten in een weinig olijfolie gaar (ongeveer 6 minuten)

2. Intussen de spiraalpasta ook gaar koken (beetje stevig). Het heeft de voorkeur om de pasta in de een

   bouillon te koken (ongeveer 8 minuten)

3. Bak in een grote pan, in weinig olijfolie, de fijngehakte knoflook en gesnipperde ui licht bruin. Voeg dan

  de ontsteelde en gewassen spinazie toe.

4.Verwarm intussen in een pannetje de sojamelk. Bindt deze met de maizena (maizena eerst oplossen in

  een scheutje koud water). Even laten koken tot juiste sausdikte. Halveer de tomaatjes. Voeg de gehakte

  dille en de gehalveerde tomaatjes toe.

5. Vervolgens de saus direct door de spinazie mengen.

6. Giet de beetgare pasta af. Spatel het spinaziemengsel spinazie door de gekookte pasta. Breng

  het op smaak met peper en zout.

Recept per 2 Personen

ServeerTip:

Schep de pasta met spinazie op het midden van een bord (per persoon vijf halve tomaatjes), leg er een gebakken zalmfilet op.

Dits & Dats:

Het is natuurlijk ook mogelijk om de soyamelk te vervangen door het kookvocht van de pasta( wanneer het in de bouillon is gekookt!)

Ingrediënten:

1,2 kg gram aardappels

ongeveer 2 lt. kippenbouillon

3 citroen

2 paprika rood (blokjes)

8 stuks bosuitjes

6 blaadjes lavas (‘maggieplant’)

1/4 Spaans rood pepertje

8 blaadjes koriander

3 teentjes knoflook

4 kipfilet

20 gram verse geraspte gember

2 stuks Granny Smit

Peper & zout

0,5 dl olijfolie (bakken)

Stamppot met hete Kip

Bereiden:

1. Aardappels schillen en wassen

2. In gelijke, niet te kleine stukken, snijden.

3. Opzetten met koude bouillon. De aardappels moeten minimaal de lengte van twee vingerkootjes onder de

   bouillon staan.

4. Gaar koken ± 25 minuten nadat de bouillon kookt. Evt. afschuimen.

5. Afgieten (en kookvocht bewaren)

6. Intussen: ontzaad en haal het wit uit de paprika. Snijdt de paprika dan in blokjes

7. Snijdt de bosui in ringen en was deze

8. Pel en hak de knoflooktenen heel fijn

9. Snijdt de Spaanse peper, zonder zaad en wit, tot status ragfijn

10. Ontdoe de appel van schil en klokhuis en snijdt er blokjes van. Direct besprenkelen met citroensap

11. Zout de kipfilet

12. Doe de helft van de olijfolie in de hete bakpan

13. Bak de kipfilet tot status gaar, maar voeg halverwege het bakproces eerst de knoflook, de helft van

   de hoeveelheid fijngesneden Spaanse peper, sap van 1½ citroen en 3dl aardappelkookvocht toe. Zet het

   vuur laag.

14. Voeg wanneer de kip gaar is de blaadjes koriander toe. Haal de kip van het vuur

15. Intussen kun je in de hete  wok, in de overgebleven olijfolie, de paprikablokjes en de in ringen gesneden

    bosui (groen & wit) aanzetten. Wanneer de paprika beetgaar is zeef dan het geheel.

16. Voeg dan het sap van een 1½ citroen en tweederde van de aardappelpuree toe. Brengt het geheel op

    smaak met zout en peper

17. Meng de uitgelekte appelblokjes er door. Proef. Breng eventueel de overgebleven hoeveelheid gehakte

    Spaanse pepers en aardappelpuree toe.

 

Recept per 4 Personen

ServeerTip:

Doe in een ronde steker (of met plastic trekfolie beklede koffiekop) paprika-bosuipuree. Doe de gevulde steker dan op het bord. Haal de steker eraf. Doe daarop de plakjes van de gebakken kipfilet. Doe er omheen het bakvocht.

Het gerecht kun je eventueel garneren met een plak gecarameliseerde citroen (plak citroen kort in weinig bruisende boter bakken en dan een halve eetlepel honing toevoegen. Bakken tot het moment van caramelisatie)

Dits & Dats:

Van de overgebleven aardappelkookbouillon kun je een lekker soepje maken.

De erg hete smaak van de Spaanse peper komt door het binnenste wit van de peper. Dit wordt ook wel placenta genoemd. Haal het zaad eruit en snijdt de placenta weg!