DE KOK

Werkzaam geweest in sterren(Michelin)-zaken als Seinpost, Saur en Prinses Juliana te Valkenburg. Daarna jarenlang, als boegbeeld van de innovatieve keuken met restaurant ‘De Nas’ en daarna jarenlang  werkzaam als chefkok in restaurant September te Den Haag. Pierre heeft diverse prijzen gewonnen. Onder andere ‘De Zilveren garde’. Uit zijn pannen en potten komen, naast de reguliere kookkunst, o.a. gerechten zoals mosterd-sambalijs, zuurkoolijs, smaakschilderen, framboos-bietenparfait, choco-bananensushi, vruchtenhagel-uiencompôte, de smaakpil, gamba’s & vanillevla, fricandellencarpaccio, spruitjesburger, smaakhengelen, erwtensoep met marsepein, poepsoep, gebakken melkvel, smaakhallucinaties, rauw broccolisap en dropsoep. Eind 2013 kwam Pierre met een totale nieuwe manier van koken: koken tot het kookpunt en dan het gas uit! Deze methode zorgt ervoor dat er in de keuken heel veel minder energie wordt gebruikt.

 

In het heden staat hij op het menu als reizende chefkok van locatie tot locatie, als recepten -en ideeënbank, kookdocent en als practor aan de International Hotel & Management School ROC Mondriaan te Den Haag. Pierre verzorgd sinds 2003 met regelmaat een aantal lessen per jaar voor de opleiding Hoge Agrarische School Den Bosch Food design. Ook is Pierre vanaf april 2014 Executive Chef (na 18 jaar niet als chef kok in een restaurant te hebben gestaan) van het eerste tramrestaurant in Nederland: de Haagse Hoftrammm. De Hoftrammm is het initiatief van restaurateur Bobby van Galen. Sinds 2014 is Pierre uitgeroepen tot Kok des Vaderlands.

 

Ook gaat Wind geregeld met zijn messenkoffer op pad om workshops, adviezen en lezingen te geven. Bijvoorbeeld: de lezing Chemie en voeding, smaak en koken op maat, de barbecue als keuken, innovatie, de culinaire trends die komen en gaan, hoe krijg je de aardapppel populairder, hoe gaan we om met ons vlees, de landbouw in het jaar 2030, voedselverspilling is een luxe, milieubewust koken, etc. .

 

Ook als evenementenpresentator is Pierre nog steeds actief:  o.a. was hij één van de presentatoren op het Crossing Borderfestival, Waterpop 2000, 2001 en 2002, Grote prijs van Nederland 2005 & 2006,2007, 2008, etc. Regelmatig presenteerde hij samen met Ronald Giphart zijn show ‘Geknaag’ in poptheaters. Onder andere op Lowlands. Van deze show is er ook een kinderversie: ‘Kindergeknaag’.

 

Al jaren is Pierre bezig met (samen met o.a.  het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen en Innovatie netwerk Agro en groene ruimtes) zijn didactische smaaklessen, die op vele basisscholen worden gegeven.  Het is dan ook Kikkûh dat het Ministerie van LNV de smaaklessen in 2006 heeft omarmd. Zijn ideaal is nog steeds dat de smaaklessen verplicht worden op alle basisscholen in Nederland. In 2010 kwam er een hoogtepunt bij. Pierre was uitgenodigd om zijn Smaaklessen in China te presenteren.In 2011 mocht op een basisschool Pierre in Beijng een smaakles geven. In 2011 organiseerde Smaaklessen onder andere de Beste Schoollunch en Het WKspruitjes koken. In 2013 stond zijn wens in het droomboek voor Koning Willem Alexander.