Na gerechten
 Klik om op onderstaande fotootjes om snel bij het bewuste recept te komen!

Ingrediënten:

• 500 gram schoongemaakt en gemengd seizoensfruit

• 1 dl bessensap

• 150 gram suiker

• 4 eiwitten

Bereiden:

1. Klop de bessensap, suiker en eiwit tot een stijve massa

2. Doe de opgeklopte eiwitten in een schone spuitzak

ServeerTip:

Doe in elk van de grote glazen 100 gram gemengd seizoensfruit. Spuit dan in elk glas een berg opgeklopt eiwit. Tip: helemaal kookgeinig is wanneer je bosbessenschuim en ‘gewoon’ wit schuim door elkaar spuit.

Dits & Dats:

Je kan voor het schuim salmonellavrije eiwitten met suiker opkloppen en dan wat bosbessensap toevoegen zoals het traditionele Haagse gebruik dat voorschrijft, maar steviger is wanneer er een variatie op Italiaans kookschuim wordt gebruikt: kook 250 gram kristalsuiker samen met 1,25 dl bosbessensap tot 96 º Reamur, maar wanneer de meter de 90 º Reamur bereikt, begin dan alvast 5 eiwitten samen met 5 gram gezeefde poedersuiker, met de keukenmixer in de hoogste stand, op te kloppen. Probeert het kloppen niet meer te onderbreken (alleen nog in snelheid van de mixer).Haal direct het pannetje van het vuur als de suikerstroop 96 º Reamur heeft bereikt.

Zet de stand van de mixer eerst in de laagste stand en giet heel langzaam, gedurende het kloppen, de zeer hete stroop in een dunne straal (kijk uit voor uw vingers) bij de eiwitten.

Blijf kloppen, dan weer in de hoogste stand van de keukenmixer, totdat de eiwitten zijn afgekoeld.

Haagse bluf met Seizoensfruit

Recept voor 4-5 personen

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten 1 Cake:

 500gram aardappelen

 4 eidooiers

 4 eiwitten

 Mespuntje zout

 150 gram kristalsuiker

 50 gram griesmeel

 1 theelepel citroenrasp

 

Bereiden: Cake 1. Kook 500 gram geschilde aardappelen en knijp ze in warme toestand door een pureeknijper en wrijf ze door een zeef. 2. Klop 4 eidooiers en 150 gram suiker tot een lichtgele dikke glanzende massa. 3. Meng er dan 50 gram griesmeel en 1 theelepel citroenrasp door. 4. Klop 4 eiwitten met een mespuntje zout zeer stijf. 5. Spatel eerst het eidooiermengsel en dan de eiwitten door de aardappelpuree. Doe het mengsel in beboterde vorm. Dan 1 uur in oven van 180 º C. Cake uit vorm en afkoelen. Wentelteefcake 1. Klop 2 eieren met 0,5 dl melk los. 2. Wentel een plak cake eerst door de bloem en haal het door het eimengsel. 3. Bak de plak dan direct in een dun laagje hete olie (koekenpan of braadslee). 4. Haal de plak uit de pan wanneer beide zijden bruin zijn. 5. Doop ze (beide kanten) dan direct in een mengsel van 3/ 4 deel kristalsuiker en 1/ 4 deel kaneel. Whiskyroom Klop slagroom, kristalsuiker, vanillesuiker en whisky tot status stijf.

ServeerTip:

Snijdt de plak cake diagonaal, en serveer er lepels slagroom bij

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten wentelteefcake( 4 personen):

• 2 eieren

• 0,5 dl melk

• Bloem

• 4 Plakken cake (liefs minimaal een dag oud)

• zonnebloemolie

• mengsel van 3/ 4 deel kristalsuiker en 1/  4 deel  kaneel

 

 

Recept 1 cake en daarvan vier plakken Caketeefjes

Teef van grootmoederscake

Ingrediënten Whiskyroom:

• 200 gram slagroom

• 35 gram kristalsuiker

• 5 gram vanillesuiker

• 20 cc whisky (1/2 borrelglas)

 

Dits & Dats:

• Het recept van deze  basiscake is van een vrouw uit Groningen. Ze vertelde dat dit recept vooral veel werd gemaakt in WO2, want toen was de boter heel duur en die werd vervangen door aardappelpuree. Zij had de cake weer geleerd van haar moeder en die weer van….etc.

Ingrediënten:

• 1 appel

• mengsel van 1/6 deel kaneelpoeder en 5/6 deel witte basterdsuiker

• 15 gram zilvermie

• Poedersuiker

 

Gepofte Appel met gefrituurde Zilvermie

Bereiden:

1. Schil per persoon 1 appel. Haal het klokhuis m.b.v. een appelboor uit de appel.

2. Rol dan de appel een paar keer door een mengsel van 1/6 kaneelpoeder en 5/6 witte basterdsuiker.

3. Zet de besuikerde appel(s) dan op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zet de appel(s) in een voorverwarmde oven van 225 º C, totdat de kern zacht is (geen mousse) en de buitenkant goudbruin gecarameliseerd (niet te donker, anders is de appel te bitter).

4. Frituur (180 º C )voor de garnering een plukje zilvermie (Lungkow zilvermie: bijna bij elke Toko verkrijgbaar).

5. Wanneer de mie uit de frituur komt direct bestrooien met een ruime hoeveelheid poedersuiker.

 

 

 

 

 

 

Recept voor 1 persoon

ServeerTip:

Snijd de appel in plakken en garneer deze eventueel met ander fruit, gecarameliseerde loempiavellen (a la dubbeldekker), gefrituurde gezoete zilvermie en een fruitsaus (bijvoorbeeld mango).

Naar Top van de Pagina

Dits & Dats:

• Bewaar de geschilde appels eventueel in water met een scheut citroensap of water met zout. Dit om kleuren te voorkomen.

• Bewerkelijke tip: vul voor het bakken de klokhuisopening met amandelspijs.

Ingrediënten:

• 3 stuks eieren

• 110 gram gezeefde poedersuiker

• 32 stuks aardbeien

• 1 dl witte wijn

• eventueel 1,5 dl slagroom

 

Sabayon met Aardbeien

Bereiden:

Een klassieke sabayon klop je  a la minute tot een luchtige massa. Roer in een mengkom drie eieren en 110 gram gezeefde poedersuiker (of hele fijne kristalsuiker) tot een egaal mengsel. Voeg dan 1 dl witte wijn toe en klop met een garde dan au bain marie ( de mengbak op een pan met kokend water) de massa tot een luchtig geheel die dikker moet zijn dan yoghurt, maar wel heel luchtig. Dan direct serveren.

 

Bij een koude sabayon maak je eerst een klassieke sabayon en als die de juiste luchtigheid en dikte heeft, haal je de mengkom uit het hete water en klop je de sabayon koud. Dan meng je met een spatel 1,5 dl tot yoghurtdikte opgeklopte slagroom er door. Nu kun je de sabayon een paar uur in de koeling bewaren zonder dat deze terugloopt.

 

 

 

Recept voor 4 personen

ServeerTip:

Een mooi dessert is: in een diep bord schoongemaakte aardbeitjes. Daaroverheen een ruime hoeveelheid sabayon.

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten:

• 75 gram gaar gekookte spaghetti

• 50 gram roomboter

• 1 eetlepel bruine basterd suiker

• afgestreken theelepel vanillesuiker

• sap van 1/ 2 limoen

• 1 bal vanille-ijs

 

Hemelse Slierten

Bereiden:

1. Bak op hoog vuur  75 gram spaghetti krokant in een ruime hoeveelheid roomboter

2. Doe dan 1 eetlepel bruine basterdsuiker, theelepel vanillesuiker en het sap van 1 limoen erbij

3. 30 seconden doorbakken. Klaar.

Recept per Persoon

ServeerTip:

Serveer hierbij een bal vanille-ijs. Het gerecht kun je opleuken met een takje mint en een chocoladegarnituurtje

Dits & Dats:

Tijdens een presentatie van een  kookboekje ter bate van War Child, ontmoette Pierre Wind een kleine Nederlandse aardbewoner, Jerry, die een receptje voor het bewuste kookboekje had ingeleverd. Deze jongeling vond gebakken spaghetti, die overgebleven was van de maaltijd van de dag ervoor, het lekkerst. Wel met basterdsuiker. Hij noemde het Hemelse spaghetti, omdat hij hoopte dat de meeldraden zolang konden zijn dat hij de gesneuvelde kinderen in de hemel kon bereiken. Hart verwarmend. En wat blijkt: zijn gerecht is nog lekker ook. Natuurlijk kon Pierre het niet laten en heeft ie een interpretatie van zijn gerechtje gemaakt.

Naar Top van de Pagina