Ingrediënten:
• 500 gram schoongemaakt en gemengd seizoensfruit
• 1 dl bessensap
• 150 gram suiker
• 4 eiwitten
Bereiden:
1. Klop de bessensap, suiker en eiwit tot een stijve massa
2. Doe de opgeklopte eiwitten in een schone spuitzak
ServeerTip:
Doe in elk van de grote glazen 100 gram gemengd seizoensfruit. Spuit dan in elk glas een berg opgeklopt eiwit. Tip: helemaal kookgeinig is wanneer je bosbessenschuim en ‘gewoon’ wit schuim door elkaar spuit.
Dits & Dats:
Je kan voor het schuim salmonellavrije eiwitten met suiker opkloppen en dan wat bosbessensap toevoegen zoals het traditionele Haagse gebruik dat voorschrijft, maar steviger is wanneer er een variatie op Italiaans kookschuim wordt gebruikt: kook 250 gram kristalsuiker samen met 1,25 dl bosbessensap tot 96 º Reamur, maar wanneer de meter de 90 º Reamur bereikt, begin dan alvast 5 eiwitten samen met 5 gram gezeefde poedersuiker, met de keukenmixer in de hoogste stand, op te kloppen. Probeert het kloppen niet meer te onderbreken (alleen nog in snelheid van de mixer).Haal direct het pannetje van het vuur als de suikerstroop 96 º Reamur heeft bereikt.
Zet de stand van de mixer eerst in de laagste stand en giet heel langzaam, gedurende het kloppen, de zeer hete stroop in een dunne straal (kijk uit voor uw vingers) bij de eiwitten.
Blijf kloppen, dan weer in de hoogste stand van de keukenmixer, totdat de eiwitten zijn afgekoeld.
Recept voor 4-5 personen
Naar Top van de Pagina
Ingrediënten 1 Cake:
500gram aardappelen
4 eidooiers
4 eiwitten
Mespuntje zout
150 gram kristalsuiker
50 gram griesmeel
1 theelepel citroenrasp
ServeerTip:
Snijdt de plak cake diagonaal, en serveer er lepels slagroom bij
Naar Top van de Pagina
Ingrediënten wentelteefcake( 4 personen):
• 2 eieren
• 0,5 dl melk
• Bloem
• 4 Plakken cake (liefs minimaal een dag oud)
• zonnebloemolie
• mengsel van 3/ 4 deel kristalsuiker en 1/ 4 deel kaneel
Recept 1 cake en daarvan vier plakken Caketeefjes
Ingrediënten Whiskyroom:
• 200 gram slagroom
• 35 gram kristalsuiker
• 5 gram vanillesuiker
• 20 cc whisky (1/2 borrelglas)
Dits & Dats:
• Het recept van deze basiscake is van een vrouw uit Groningen. Ze vertelde dat dit recept vooral veel werd gemaakt in WO2, want toen was de boter heel duur en die werd vervangen door aardappelpuree. Zij had de cake weer geleerd van haar moeder en die weer van….etc.
Ingrediënten:
• 1 appel
• mengsel van 1/6 deel kaneelpoeder en 5/6 deel witte basterdsuiker
• 15 gram zilvermie
• Poedersuiker
Bereiden:
1. Schil per persoon 1 appel. Haal het klokhuis m.b.v. een appelboor uit de appel.
2. Rol dan de appel een paar keer door een mengsel van 1/6 kaneelpoeder en 5/6 witte basterdsuiker.
3. Zet de besuikerde appel(s) dan op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zet de appel(s) in een voorverwarmde oven van 225 º C, totdat de kern zacht is (geen mousse) en de buitenkant goudbruin gecarameliseerd (niet te donker, anders is de appel te bitter).
4. Frituur (180 º C )voor de garnering een plukje zilvermie (Lungkow zilvermie: bijna bij elke Toko verkrijgbaar).
5. Wanneer de mie uit de frituur komt direct bestrooien met een ruime hoeveelheid poedersuiker.
Recept voor 1 persoon
ServeerTip:
Snijd de appel in plakken en garneer deze eventueel met ander fruit, gecarameliseerde loempiavellen (a la dubbeldekker), gefrituurde gezoete zilvermie en een fruitsaus (bijvoorbeeld mango).
Naar Top van de Pagina
Dits & Dats:
• Bewaar de geschilde appels eventueel in water met een scheut citroensap of water met zout. Dit om kleuren te voorkomen.
• Bewerkelijke tip: vul voor het bakken de klokhuisopening met amandelspijs.
Ingrediënten:
• 3 stuks eieren
• 110 gram gezeefde poedersuiker
• 32 stuks aardbeien
• 1 dl witte wijn
• eventueel 1,5 dl slagroom
Bereiden:
Een klassieke sabayon klop je a la minute tot een luchtige massa. Roer in een mengkom drie eieren en 110 gram gezeefde poedersuiker (of hele fijne kristalsuiker) tot een egaal mengsel. Voeg dan 1 dl witte wijn toe en klop met een garde dan au bain marie ( de mengbak op een pan met kokend water) de massa tot een luchtig geheel die dikker moet zijn dan yoghurt, maar wel heel luchtig. Dan direct serveren.
Bij een koude sabayon maak je eerst een klassieke sabayon en als die de juiste luchtigheid en dikte heeft, haal je de mengkom uit het hete water en klop je de sabayon koud. Dan meng je met een spatel 1,5 dl tot yoghurtdikte opgeklopte slagroom er door. Nu kun je de sabayon een paar uur in de koeling bewaren zonder dat deze terugloopt.
Recept voor 4 personen
ServeerTip:
Een mooi dessert is: in een diep bord schoongemaakte aardbeitjes. Daaroverheen een ruime hoeveelheid sabayon.
Naar Top van de Pagina
Ingrediënten:
• 75 gram gaar gekookte spaghetti
• 50 gram roomboter
• 1 eetlepel bruine basterd suiker
• afgestreken theelepel vanillesuiker
• sap van 1/ 2 limoen
• 1 bal vanille-ijs
Bereiden:
1. Bak op hoog vuur 75 gram spaghetti krokant in een ruime hoeveelheid roomboter
2. Doe dan 1 eetlepel bruine basterdsuiker, theelepel vanillesuiker en het sap van 1 limoen erbij
3. 30 seconden doorbakken. Klaar.
Recept per Persoon
ServeerTip:
Serveer hierbij een bal vanille-ijs. Het gerecht kun je opleuken met een takje mint en een chocoladegarnituurtje
Dits & Dats:
Tijdens een presentatie van een kookboekje ter bate van War Child, ontmoette Pierre Wind een kleine Nederlandse aardbewoner, Jerry, die een receptje voor het bewuste kookboekje had ingeleverd. Deze jongeling vond gebakken spaghetti, die overgebleven was van de maaltijd van de dag ervoor, het lekkerst. Wel met basterdsuiker. Hij noemde het Hemelse spaghetti, omdat hij hoopte dat de meeldraden zolang konden zijn dat hij de gesneuvelde kinderen in de hemel kon bereiken. Hart verwarmend. En wat blijkt: zijn gerecht is nog lekker ook. Natuurlijk kon Pierre het niet laten en heeft ie een interpretatie van zijn gerechtje gemaakt.
Naar Top van de Pagina