Klik om op onderstaande fotootjes om snel bij het bewuste recept te komen!
Voor gerechten

Ingrediënten salade :

• 2 pomodoritomaten

• 10 dunne plakjes mozzarella

• Peper uit de molen

Ingrediënten Marinade:

0,5 dl olijfolie

0,5  dl zonnebloemolie

1/ 4 fijngehakte teentje knoflook

8 blaadjes basilicum

zout

 

 

 

 

Tomaten Mozzarella salade

Bereiden:

1. Snijdt per persoon 1 pomodoritomaat in 5 plakken.

2. Laat de tomaatjes minimaal een half uur dobberen in een mengsel van 0,5 dl olijfolie, 0,5 deel zonnebloemolie, 1/ 4 fijngehakte teentje knoflook, zout, en 8 in stukjes gescheurde blaadjes basilicum

 

Recept voor 2 personen

ServeerTip:

Verdeel op het bord om en om (half overlappend) een plakje tomaat en een dun gesneden plakje mozzarella. Strooi dan over het geheel ruim peper. Serveer er apart voldoende stokbrood bij.

Dits & Dats:

Tip: als je in het bezit bent van een keukenmachine of staafmixer is het nog lekkerder als je het oliemengsel, voordat je de tomaten er in legt, pureert tot een egaal mengsel.

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten:

• 1 komkommer

• 280 gram dunne plakjes gerookte zalm

• 4 eetlepels kaviaar (of forelkuit)

• Peper uit de molen

Saus en garnituurhoeveelheden naar eigen inzicht

 

Zalmrolletje met echte- of nepkaviaar

Bereiden:

1. Ga met een dunschiller een komkommer te lijf en haal er over de lengte lange dunne plakken vanaf.

2.  Leg de plakjes overlappend op rechthoek van plastic trekfolie. Bedek dan het oppervlak met plakjes gerookte zalm en bestrooi naar smaak het oppervlak met peper uit de molen

3. Leg onderaan van de zalm, over de breedte, een dunne lijn kaviaar of nepkaviaar (forelkuit)

4. Rol dan , met behulp van het folie, tot een strakke komkommerstaaf.

5. Verdeel de rol dan in stukken, ter grootte van een vinger, met een vlijmscherp mes.

6.  In het midden zie je de kaviaar zitten.

7. Haal het plastic eraf

Recept voor 4 personen

ServeerTip:

Serveer bij deze simpele heerlijkheid eventueel een salade van ontvelde tomaat en komkommer en een saus op basis van crème fraîche, peper, zout en een ‘vleugje’ limoensap. Serveer er brood of toast apart bij.

Dits & Dats:

• Heb je geen dunschiller, dan kan je ook hele dunne plakjes snijden met de snijmachine of verstelbare keukenschaaf

• Haal het bruin van de plakjes zalm eraf, want dit smaakt heel erg onprettig bitter

• Voor de echte lekkere smaak is echte kaviaar aan te bevelen (kuit van de vis Steur), maar nepkaviaar (forelkuit) kan ook en is ook Lekkâh (scheelt veel pleuro’s)

• De komkommer die na het snijden overblijft kun je gebruiken voor een begeleidende salade

 

 

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten:

• 125 gram blauwkaas (voorkeur Stilton)

• mespuntje gehakte rozemarijn

• mespuntje gehakte tijm

• peper naar smaak

• 1 deciliter room

• 50 gram gewassen Amsterdams vet.

• 280 gram per persoon dun gesneden plakjes gerookte eendenborst.

• 4 glazen port

• sap van 1/ 2 citroen

 

 

 

Salade van gerookte eend met blauwkaasmousse

Bereiden:

1. Maal in de keukenmachine 125 gram blokjes blauwkaas (voorkeur Stilton), mespuntje gehakte rozemarijn, mespuntje gehakte tijm, peper naar smaak en 1 deciliter room tot een dikke massa. Niet te lang, anders krijg je een onsmakelijke boterachtige substantie

2. Koel het mengsel minimaal een uur

Recept voor 4 personen

ServeerTip:

Doe op het bord een pluk met citroensap aangemaakte Amsterdams vet. Leg daarop losjes 70 gram per persoon dun gesneden plakjes gerookte eendenborst. Zet daarnaast een glas port en daarnaast een lepel blauwkaasmousse (haal een hete lepel in een beweging met de holle kant in een hoek van 80 graden op de mousse, door de mousse, naar je toe. Dan direct de lepel op het bord lossen)

Dits & Dats:

De blauwe schimmel is een penicellinesoort die aan de kaas wordt toegevoegd. Blue Stilton mag alleen gemaakt worden in het Engelse Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire. Stilton combineert goed met rode port. Kikke is dat er Stiltons te koop zijn waar men port heeft in laten lopen door een fles op de kop in een gat in de kaas te zetten. De port loopt dan langzaam in de kaas

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten:

• 5 fijngehakte blaadjes salie

• 2 eetlepels olie

• 2 eetlepels witte wijn

• ongeveer 180 gram bloem

• 1 ei

• peper en zout naar smaak

• 6 Vijgen

• 280 gram dun gesneden plakjes Parmaham of andere ham

 

 

 

 

 

HamFlikken

Bereiden:

1. Meng 5 fijngehakte blaadjes salie, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels witte wijn, ongeveer 180 gram bloem,  1 ei en peper en zout naar smaak en kneed dan tot een soepel deeg dat niet meer plakt, die u makkelijk kan uittrekken.

2. Laat het een half uur, afgedekt onder plastic folie, rusten en rol dan met een fles of deegroller de bal deeg uit tot en zeer dunne plak (2 tot 3mm). Snijd dan leuke ruitjes, rondjes of vierkantjes uit de plak en frituur of bak deze in hete olie van 180 º C

 

 

Recept voor 4 personen

ServeerTip:

Maak van de dunne plakjes Parmaham (70 gram per persoon) of andere ham een roos. Zet deze op een wild stapeltje van de gebakken koekjes en doe er omheen drie halve vijgen

Dits & Dats:

• Heeft U een kokologische bui, en er extra zin in, dan bestaat de mogelijkheid om de vijgen eerst minimaal een uur in 3 delen warme rode wijn te marineren met daarin 1 deel kristalsuiker, 1 klein kaneelstokje en 3 blaadjes salie opgelost.

• Ook Lekkâh  is om de verse vijgen te vervangen door gedroogde vijgen

• Wanneer het deeg enigszins op de bank plakt, dan de werkbank met weinig bloem bestuiven

 

 

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten:

• twee casinoboterhammen

• 60 gram dunne jonge kaasreepjes

• 1/ 2 fijngesnipperde kleine sjalot

• 1 fijngesneden bieslook spriet

• Peper uit de molen

• losgeklopt ei.

• knoflookolie

 

 

 

 

 

 

 

Krokante kaasbammetjes

Bereiden:

1. Meng de kaasreepjes, bieslook, sjalot en peper uit de molen door elkaar

2. Ontkorst twee verse casinoboterhammen

3. Rol de bammetjes, apart van elkaar,  tussen twee plasticjes tot de status flinterdun uit

4. Leg in het midden van elk van de twee bammetjes een bergje kaasmengsel

5. Smeer de binnenranden in met weinig losgeklopt ei.

6. Vouw elk bammetje dicht, en druk licht aan,  zodat er een driehoekje ontstaat en het mengsel in het midden is gehuisvest. Er mogen geen scheurtjes in het brood zijn ontstaan. Bak de driehoekjes knapperig in een ruime hoeveelheid knoflookolie

Recept voor 1 persoon

ServeerTip:

Lekkâh als snack, maar ook met dressing aangemaakte sla

Dits & Dats:

• In de keuken noemen we:

blokjes brunoise, die een standaardformaat hebben van 0,4 bij 0,4 bij 0,4 cm

Reepjesjulienne, die een standaardformaat hebben van 0,3 bij 6 cm

Chinese ruit die een standaarddikte heeft van 0,2 cm en een middenlengte van 2 cm en vier zijdes van 1cm

 

Wanneer er in een recept geen speciale afmetingen staan vermeld, dan gaan we meestal uit van de standaardmaten

 

• Knoflookolie kun je zelf maken door gepelde knoflookteentjes een dag (of meer) in bijvoorbeeld zonnebloemolie te laten staan. Wanneer je deze olie maakt, dan wel altijd verhitten voor gebruik,

Naar Top van de Pagina

Ingrediënten:

• 75 gram gezeefde bloem

• 2 eetlepels olie

•  zout naar smaak

• 1 ei

• 2,5 dl melk

• 250 gram kruidenkaas (bijvoorbeeld Boursin)

• 1 gare geschilde winterwortel

• 1 komkommer aan een stuk

• 2 tomaten

• 1 dl mayonaise

 

KruidenKaasrolletje

Bereiden:

1. Doe 75 gram gezeefde bloem, 2 eetlepels olie,  zout naar smaak, 1 ei en 2,5 dl melk in een kom en roer dat tot een glad beslag.

2. Bak er, in een anti-aanbakkoekepan, grote dunne flensen van.

3. Leg 4 flensen verspreid op de werkbank.

4. Smeert ze ruim in met een kruidenkaas

5. Leg op twee flensen elk een dikke (1cm) lange gare stengel die  gesneden is van de winterwortel en leg op de andere twee flensen elk een lange dikke (1 cm) stengel van komkommer

6.  Rol elke flens strak op, zodat je vier strakke rolletjes krijgt. Verpakt ze in plastic en bewaar ze in de koeling

7. Snijdt de gare winterpeen en komkommer die overgebleven zijn in grepen. Meng deze repen  met twee tomaten ( zonder zijn zaad en die in grove stukken zijn gesneden) en mayonaise tot een salade.

 

 

Recept voor 4 personen

ServeerTip:

Snijdt van de rolletjes flens plakken van 1 cm dik. Doe midden op het bord een bergje salade. Daaromheen, om en om, een plakje komkommerflens en een plakje wortelflens. Leg speels op het bergje salade eventueel een takje groen

Dits & Dats:

• Het flensbeslag kun je nog hartiger maken doormiddel van smaakstoffen als gehakte verse dille aan toe te voegen

• De flensen die je bij het bakken eventueel overhoud kun je de volgende dag gebruiken voor een leuk toetje of andere kookrecycling activiteiten

• De gesneden wortel en komkommer stengels moeten de lengte van de doorsnede van de flens. Heb je niet zo’n grote wortel of komkommer, dan leg je twee stengels achter elkaar, zodat de lengte wel bereikt is

• Een extra leuk garnituur is: maak van 12 dunne plakjes gesneden spek (in de oven of in de magnetron) chips.

Naar Top van de Pagina